Putsguide - Hur vårdar man sina ridstövlar och skor?

Putsguide - Hur vårdar man sina ridstövlar och skor?

February 07, 2020 1 Kommentar

PUTSGUIDE - Hur vårdar man sina ridstövlar och skor?

Du har fått hem dina nya efterlängtade ridstövlar och visst känns det alldeles underbart.
Du rider några ridpass i dem och inser rätt snart att det börja bli lite vitt på insidan av stövel från hästen, och de börjar få ett litet lager damm på sig och igår började det plötsligt regna när du red så det kom regnstänk på dem!
Vad ska du göra nu?

Lugn bara lugn - Här kommer en putsguide och massa tips på vad du bör göra för att få dem att förbli snygga och hålla i många år framöver!

Det sista vi gör under tillverkningen av stövlarna är att putsa dem med skokräm, vilket ger ett bra grundskydd. Men det är lika bra att skaffa sig en bra putsrutin redan dag ett med dina stövlar och skor.
Allt läder vi använder är av bästa kvalitet, vilket betyder att det är följsamt och tåligt tack vare att det kommer från djur som levt under goda förhållanden samt att garvningen har skett på ett föredömligt sätt, med så lite miljöpåverkan som möjligt.

 

1. RENGÖR
Rule nr 1 - Det absolut viktigaste är rengöringen.
Ha för vana att alltid rengöra ridstövlarna och skorna från smuts och hästsvett, stöv och damm efter varje gång du har använt dem.
Smuts täpper igen porerna och svett innehåller salter som fräter på lädret.
Ta förslagsvis en fuktig trasa eller svamp. Var inte rädd för att använda vatten, du kan till och med spola av stövlarna lite försiktigt om det behövs, sålänge du torkar av dem ordentligt efteråt och låter dem torka långsamt i rumstemperatur. Det är heller ingen fara om det regnar på dem! Det kan se prickigt ut just när de blir blöta, men när de torkar återgår de till sin färg (om stövlarna har en bra grundputs ;)

2. SMÖRJ IN MED SKOKRÄM
Det finns en mängd olika produkter för lädervård, men vi förespråkar skokräm som har flera bra egenskaper, eftersom den både impregnerar, återfuktar och färgar lädret.
Välj en nyans så lik färgen på dina stövlar som möjligt eller en mörkare nyans om du vill ha mer djup i färgen. 

Skorna på bilden var ganska uttorkade och hade bleknat ordentligt innan de fick sin välbehövliga puts.
Vi har använt vår bruna skokräm, som är kaffebrun till färgen i burken, men resultatet blir alldeles lagom, eller vad tycker du?
Lite fun fact är att man kan använda svart skokräm på lite klarare färger som rött och rosa för att ge en lite mer sotad effekt, sen kan man varva med transparent skokräm.

När du smörjer in skokrämen är ett tips att använda en till fuktad svamp och gör cirkelrörelser så du får ett jämnt och lagom tjockt lager. Börja gärna baktill nånstans så du ser hur mycket färgen ändras av krämen. Stövlarna blir matta när du smörjer in dem.
Låt gärna stå över natten, men annars minst 10 minuter.
Vi har fler olika nyanser av skokräm som du kan köpa här.

Skokräm och putsborste är allt du behöver
3. POLERA
Polera sedan med en borste, sen putsa, putsa och putsa med en putsduk eller en vanlig nylonstrumpa så får du en superfin glans. Ett gammal knep är även att sätta en nylonstrumpa ovanpå en putsborste eller fylla en nylonstrumpa med en gammal handduk och knyta ihop till en "putskorv".

FLER TIPS!

Vid behov kan man även använda impregneringsspray efter polering för ett extra skydd, som kan behöva i vårt skandinaviska klimat.

Rengör dragkedjan samt kanterna och sömmarna vid sulan med en vanlig tandborste.
Se till att dragkedjan är fullt nerdragen varje gång du tar av och på dig stövlarna så minskas tryck och slitage på den.

Använd stövelsträckare och skoblock, gärna i cederträ, så dras fukten ut och formen håller bättre.
När vi går veckas delen bakom tåsömmen (man kan se en liten rynka på skon i bilden) om man använder skoblock kommer vecket att slätas ut när skorna vilar och formen håller betydligt bättre.
Risken om man inte använder skoblock är att det blir stora veck, som efter lång tid spricker.
Ett budgettips är att använda ihoprullade dagstidningar.
Försök att använda dina stövlar främst vid ridning, då annan stalltjänst eller hästvård sliter på dem i onödan.

Ha flera par stövlar som du växlar mellan, så att de får en chans att vila.

Det finns olika preparat för att hålla skorna fräscha invändigt, och vi gillar aktivt kol som är en effektiv lufttrenare som absorberar och fasthåller främmande molekyler. Tro det eller ej men alla människor har fotsvett.

 

Hur rengör och vårdar man andra material?

MOCKA - det finns många bra produkter på marknaden, impregneringsspray och mockarengöring är det vi gillar bäst.

POLERAT LÄDER - ytan är redan väldigt väl behandlad på det här lädret, så du behöver i princip bara torka av med en fuktig trasa.

LACK - de glänser redan massor i sig själv, det finns olika lackpreparat på marknaden, både lotion och spray.

Om du inser att dina stövlar hemma är både väl använda och oputsade kan vi givetvis hjälpa dig att göra en helputs.
Maila oss så löser vi resten! 1 Svar

Mixneuck
Mixneuck

August 20, 2020

Thank you very much for the invitation :). Best wishes.
PS: How are you? I am from France :)

Lämna en kommentar

Kommentarer kommer modereras innan de publiceras

GET 10% DISCOUNT

Registrera dig för vårt inspirerande nyhetsbrev för att få tips och förhandsinformation om våra nya och kommande produkter.

Var den första med att få exklusiva erbjudanden och inbjudningar till events och utförsäljningar i vårt showroom.